Suomeksi |  På svenska |  In English

Anvisningar

Lämna in din pro gradu-avhandling för granskning och publicera den i E-thesis

Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten
Hur du lämnar in din pro gradu-avhandling för granskning
  1. Konvertera avhandlingen med titelblad och sammandrag till pdf-format, ge filen ett namn (utan åäö och specialtecken Efternamn_Förnamn_Pro_gradu_år) och spara den. Om du behöver hjälp, läs anvisningarna nere på sidan.  Obs! Pdf-dokumentet får inte ha några begränsande inställningar, t.ex. utskriftsmöjligheten inaktiverad.
  2. Aktivera din Office 365-postlåda, om du inte redan har gjort det. Avhandlingen kan inte lämnas in utan fungerande helsinki.fi-postlåda.
  3. Logga in på pro gradu-blanketten (länk nedan) med ditt användarnamn vid universitetet och fortsätt steg för steg.
    • Fyll i en beskrivning av ditt examensarbete i fältet på blanketten. Fyll i fältet Sammandrag en gång till om ditt examensarbete innehåller ett sammandrag också på ett annat språk.
    • Hämta pdf-filen med ditt examensarbete.
    • Kontrollera att uppgifterna är korrekta och slutför uppladdningen – eller korrigera uppgifterna vid behov.

4.     När granskningen är färdig, får du ett meddelande om publiceringen av din avhandling på nätet.

Obs. Informationen sparas och e-posten skickas till den användare som har loggat in på systemet. Ge aldrig ditt användar-id eller dina lösenord till någon annan


Matematisk-naturvetenskapliga fakultetens inlämningsblankett

 

 

Arkivering eller webbpublicering

Sammandraget från en godkänd pro gradu-avhandling är officiellt och publiceras i E-thesis. Examensarbeten för högre högskoleexamina vid Helsingfors universitet publiceras i universitetets öppna digitala arkiv HELDA. När fakulteten har godkänt ditt arbete får du ett e-postmeddelande med en länk till en tillståndsblankett för webpublicering. Om du godkänner villkoren om nätpublicering, publiceras din avhandling i universitetets elektroniska lärdomsprovssamling, E-thesis, och den är då öppet tillgänglig på internet.

Om du inte godkänner avtalet om webbpublicering i samband med uppladdningen, arkiveras pdf-versionen av din pro gradu-avhandling. Den kan bara användas på plats i biblioteket (endast sammandraget publiceras i E-thesis).

Du ser väl till att du i din avhandling följer god hänvisningspraxis och att du inte har inkluderat upphovsrättsskyddat material i avhandlingen utan tillstånd av rättsinnehavaren.

Ta kontakt med din handledare om din avhandling innehåller material som inte ska publiceras offentligt. Ifall din avhandling är relaterad till något företag eller någon organisation, är det bra att skilt komma överens om nätpublikationen med företaget eller organisationen i fråga.

En artikel som behandlar fördelarna av nätpublicering finns i Verkkari (Helsingfors universitets biblioteks nättidning, på finska)

 

Hjälp när problem uppstår

Ifall du har problem med insparningen eller publiceringen av din avhandling, kan du kontakta digitutkielmat@helsinki.fi
  
Ifall du har problem att skapa pdf-filen, kan du även rådfråga universitetes HelpDesk (tfn 02941 55555)

 

OBS. Om du har redan utexaminerats och vill lämna in en pro gradu-avhandling, som redan har godkänts var god och fyll i E-thesis pro gradu blankett och skicka in en undertecknad publiceringsavtalsblankett till E-thesis.

 
Länkar